۲۸ آذر ۱۳۸۵، ۱۰:۵۰

/ گزارش اختصاصی مهر /

احتمال موافقت مشروط مجلس با متمم بودجه 3900 میلیارد تومانی دولت

احتمال موافقت مشروط مجلس با متمم بودجه 3900 میلیارد تومانی دولت

در شرایطی لایحه متمم 3900 میلیارد تومانی بودجه سال‌جاری دولت امروز صبح به مجلس ارسال شد که پیش بینی‌ها از موافقت اکثریت نمایندگان با این لایحه در شرایط خاص و تعیین شروطی از سوی آنان حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، حدود 80 درصد از منابع لایحه متمم بودجه سال جاری مربوط به اعتبارات عمرانی و حدود 20 درصد نیز به  اعتبارات جاری دولت مربوط می‌شود.

هم‌اکنون حدود 10 هزار پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که برخی از آنها حتی برای مدت 7 سال در بودجه های سنواتی منظور و تکرار شده اند و برهمین اساس، پیش بینی می‌شود که لایحه متمم بودجه 85 در مجلس در شرایط خاص و تعیین شروطی از سوی نمایندگان به تصویب برسد.

یکی از شروط مهم مجلس برای تصویب این لایحه، عملکرد دولت در تخصیص اعتبارات عمرانی در سال‌جاری خواهد بود. تخصیص اعتبارات عمرانی نیز در هشت ماهه اول امسال به 77 درصد رقم مصوب بودجه‌ای رسیده است. یعنی دولت قرار بود در این مدت 108 هزار و 1 میلیارد ریال به طرح‌های عمرانی اختصاص دهد که 83 هزار و 174 میلیارد ریال آن را تخصیص داده است.

این درحالی است که در طی چندین سال گذشته همواره تخصیص اعتبارات عمرانی به دلیل مواجه شدن دولت با کسری بودجه و عدم تحقق درآمدها، عملکردها در مورد این گونه اعتبارات بسیار ضیف بوده است. به عبارت دیگر، تخصیص اعتبارات در سال‌های گذشته نسبت به رقم مصوب بودجه به 50 درصد هم نمی‌رسیده است.

در عین حال، رئیس جمهوری هم چندی پیش گفته است: سوخت دولت برای حرکت در جهت سازندگی ایران تا پایان دی سال‌جاری تمام می‌شود و از اول اسفند امسال تا اوایل اردیبهشت 86 دیگر سوختی برای حرکت نخواهیم داشت. وی ابراز امیدواری کرده است که مجلس در این زمینه به مجموعه خدمتگزاران در دولت کمک کند.تخصیص اعتبارات عمرانی نیز در هشت ماهه اول امسال به 77 درصد رقم مصوب بودجه‌ای رسیده است.

تعیین شرط برای تصوب متمم بودجه در مجلس
در این میان، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اگر دولت بتواند پاسخی قانع کننده برای نگرانی‌های مجلس یعنی وجود توان فنی و مهندسی لازم در دولت و وجود مصالح و زیر ساخت‌ها برای هزینه کردن بودجه ها ارائه کند ، مجلس با تصویب لایحه متمم بودجه سال 85 موافقت خواهد کرد، در غیر این‌صورت با مشکل مواجه خواهد شد.

محمد شاهی عربلو در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص لایحه متمم بودجه 85 گفت : هرگونه افزایش هزینه های جاری برای آینده اقتصاد کشور خطرناک است و انتظار مجلس از دولت کاهش هزینه ها، انظباط  مالی بیشتر و صرفه جویی بود تا بدین طریق بتواند افزایش هزینه های جاری را کنترل کند.

به گفته شاهی عربلو، هر چقدر دولت بتواند برای تکمیل و راه اندازی پروژه های عمرانی هزینه کند برای اقتصاد کشور مفید خواهد بود. وی اظهار داشت : باید برای تکمیل پروژه‌ها درست و منطقی عمل کرد، زیرا در حال حاضر بیش از10 هزار پروژه کوچک و بزرگ نیمه تمام در کشور وجود دارد که مبلغ قابل توجهی از پول کشور در این پروژه های نیمه تمام خوابیده است.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: چنانچه اعتبارات لایحه متمم بودجه به این پروژه های نیمه تمام تزریق شود، بازده اقتصادی آنان نیز چندین برابر خواهد شد.

وی نگرانی های ناشی از پروژه های عمرانی برای تصویب لایحه متمم بودجه را منطقی دانست و گفت: همواره این سئوالات که آیا دولت از توان فنی و مهندسی کافی برای هزینه کردن این پول ها برخوردار است، مطرح بوده و کاهش اعتبارات عمرانی در بودجه سال 85 توسط مجلس نیز به همین دلیل بود.

استدلال‌های دولت برای متمم راز موافق مجلس
این درحالی است که اصغر گرانمایه پور نایب رئیس کمیسیون برنامه بودجه مجلس گفت : تصویب لایحه متمم بودجه سال جاری بستگی به استدلال های دولت در کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات و صحن علنی مجلس دارد.

نایب رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص لایحه متمم بودجه سال جاری در  گفت: قانون بودجه های سنواتی، سند دخل و خرج یک ساله کشور محسوب می شود، به این معنا که دولت در هر سال مجموعه و کلیات درآمدهای قابل استحصال سال آینده کشور اعم از درآمدهای حاصل از فروش نفت ، مالیات و سایردرآمدهای مختلف کشوررا برآورد و پیش بینی می کند.

اصغر گرانمایه پور اضافه کرد: این در حالی است که هزینه های کشور اعم از جاری وعمرانی نیز برآورد می شود و در نهایت دولت سندی تنظیم می کند که این دو نوع ستون یعنی منابع و درآمدها و هزینه ها باید درآن مساوی باشد.

وی تصریح کرد: دولت با ساز و کارهای مناسبی که در اختیار دارد در سال 84 درآمدهای خود را اعم از نفتی وغیر نفتی و همچنین با پیش بینی هزینه ها، لایحه بودجه را تقدیم مجلس کرد که در نهایت به تصویب مجلس و تائید شورای نگهبان رسید و در حال حاضر توسط دولت اجرا می شود.

عضو کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس دلیل کسری بودجه را در دو موضوع خلاصه کرد وگفت : اگر کسری در بودجه ایجاد شود یا منابع درآمدی پیش بینی شده محقق نشده و دولت با کمبود منابع و درآمد روبرو شده است و یا این که هزینه های جاری و عمرانی دولت بیش از رقم برآورد شده صورت گرفته و در نتیجه دولت با مشکل روبرو شده است.

وی با تاکید بر این که دولت برای انظباط مالی در هزینه های کلی و عدم برخورد با مشکلات بودجه ای باید نظارت خود را اعمال کند، افزود: در حال حاضر به لحاظ شتابی که درهزینه های  دولت نهم صورت گرفته، دولت اعلام کرده که برای هزینه های خود نزدیک به 3900 هزار میلیارد تومان نیاز دارد.

وی اضافه کرد: حدود 20 درصد از حجم بودجه متمم برای هزینه های جاری همچون مطالبات حقوق، مزایا و سنوات  کادر آموزش و پرورش و کادر بهداشت و درمان کشور است و مابقی این رقم نیازهای پروژه های عمرانی کشور محسوب می شود.

به گفته گرانمایه پور، به این دلیل که مجلس علاقمند به آسان سازی چرخه اداره امور کشور است ، طبیعی است که لایحه متمم را در کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس بررسی خواهد کرد و در نهایت آنچه در صحن علنی مجلس به تصویب برسد و شورای نگهبان تائید نماید، به دولت ابلاغ می شود.

نایب رئیس کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس اظهار امیدواری کرد که با تعامل بین دولت و مجلس اداره امور وزارت خانه‌ها در ماه های پایانی سال با مشکلی روبرو نشود. وی در پاسخ به این سئوال که آیا مجلس با تصویب رقم بودجه متمم موافقت خواهد کرد، گفت : این امر بستگی به استدلال های  دولت در کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات و صحن علنی مجلس دارد.   

10 هزار پروژه نیم تمام
در این میان، مرتضی تمدن عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد: هم‌اکنون حدود 10 هزار پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که برخی از آنها حتی برای مدت 7 سال در بودجه های سنواتی منظور و تکرار شده اند و برهمین اساس، ضرورت دارد که لایحه متمم بودجه 85 در مجلس به تصویب برسد.

عضو کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص لایحه متمم بودجه سال جاری در دولت در ابتدا با بیان این که حجم کل بودجه عمرانی در قانون بودجه سال‌جاری 15 هزار میلیارد تومان بوده است، اظهارداشت: براساس آمار رسمی موجود، در هشت ماهه اول امسال بیش از 77 درصد اعتبارات عمرانی نسبت به رقم مصوب بودجه‌‌ای تخصیص یافته و دولت معتقد است تا اواسط دی ماه سال جاری تمام رقم بودجه عمرانی را جذب پروژه‌ها کند.

مرتضی تمدن با بیان اینکه دولت معتقد است که برای ماه های پایانی سال و تا زمان تخصیص بودجه های سال آینده پولی در اختیار ندارد، تصریح کرد: دولت می گوید برای انجام پروژه های عمرانی و اتمام آنها به پول نیاز دارد.

وی با اشاره رقم 18 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی که در سال گذشته در ابتدا توسط دولت برای تصویب به مجلس ارائه شده بود، گفت : مجلس در نهایت 15 هزار میلیارد تومان  آن را به تصویب رساند و در حال حاضر نیز دولت رقم 3900 میلیارد تومان را برای لایحه متمم بودجه به مجلس پیشنهاد کرده است.

به گفته عضو کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس، عدم تخصیص بودجه،  طرح های عمرانی را آسیب پذیر می کند؛ بنابراین تصویب لایحه بودجه اشکالی ندارد.

وی با تاکید بر این که شرط مجلس برای تصویب رقم لایحه متمم عدم آغاز پروژه های جدید توسط دولت و جذب رقم 15 هزار میلیارد تومان بودجه های عمرانی توسط دولت تا پایان دی ماه سال‌جاری است، تصریح کرد: با توجه به این که در حال حاضر دستگاه های اجرایی به شدت مشغول جذب بودجه ها و انجام پروژه ها هستند، بنابراین نباید بگذاریم این حرکت متوقف شود.

به گفته تمدن، گرچه ممکن است تصویب لایحه متمم بودجه آثار تورمی نیز به دنبال داشته باشد، اما با توجه به این که در حاضر حال حدود 10 هزار پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که برخی از آنها حتی برای مدت 7 سال در بودجه های سنواتی منظور و تکرارشده اند، ضرورت دارد که این لایحه به تصویب برسد.

وی حرکت دولت در راستای جذب بودجه های عمرانی و اجرای پروژه ها را مثبت ارزیابی کرد و گفت : با توجه به این که آثار مثبت تصویب لایحه متمم بودجه بیش از آثار منفی آن است و دولت نیز در جذب بودجه ها موفق عمل کرده است ، به نظر می رسد که لایحه متمم در مجلس به تصویب برسد.

عضو کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس به دولت توصیه کرد که نسبت به آثار تورمی لایحه متمم بودجه توجه داشته باشد، زیرا زمانی که پول و نقدینگی به جامعه تزریق می شود، آثار تورمی در پی خواهد داشت. 

کد خبر 423636

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha